English » | My blog »

Artist statement

Ik ben in mijn leven van alles geweest: wereldreiziger, ontdekker en uitvinder.
Ik ben teruggereisd in de tijd en heb de toekomst gezien.
Ik ben een (dag)dromer.

Mijn werk vertelt over mensen die durven te (dag)dromen. Mensen die de rauwe werkelijkheid van
alledag; een lege portemonee, werkeloosheid, de zinloosheid van het bestaan en nare huwelijken ontvluchten.
Over mensen die in hun garage bouwen aan hun droom: een tijdmachine, vliegmachine, motor of auto.
Die (in gedachten) hun bestaande leven vaarwel zeggen en de wijde wereld intrekken. Over mensen die
nog durven te spelen en buiten de doos denken. De dromers.

De wens van de mens te ontsnappen aan de druilerigheid van het bestaan, in de hoop op grote avonturen.

Wat anderen zeggen

Beeldend kunstenaar Derek Scholte (Assen, 1973) maakt beelden van materiaal dat door anderen wordt beschouwd als troep en rotzooi. Dingen die hij vindt op straat, oude alledaagse voorwerpen van vlooienmarkten en 2ehands winkels. Hij houdt van oude, antieke dingen, met een patina gevormd door jaren van gebruik. Objecten met een vorig leven, een ziel. De imperfecties dragen bij aan de schoonheid.

Hoe ouder het materiaal, hoe meer krasjes en butsen het heeft, hoe mooier het object. Alle onderdelen van zijn sculpturen vertellen een klein verhaal. Ze dragen bij aan de uitstraling en schoonheid van de objecten, zoals in de Japanse Wabi-Sabi filosofie.Derek Scholte

Zijn karakters lijken op elkaar, met enkel subtiele verschillen, een verwijzing naar de uniformiteit van de maatschappij en het schaapachtige gedrag van de mensheid. Zijn karakters delen echter een belangrijk gezamenlijk doel. Ze bouwen voertuigen, machines en apparaten terwijl ze dromen van ontsnappen.

Derek Scholte gebruikt afgedankte materialen zoals een beeldhouwer klei gebruikt, hij combineert, boetseert en modelleert liefdevol elk onderdeel. Hij transformeert alledaagse objecten in een nieuwe vorm en betekenis.

Zijn werk heeft een bijna filmisch realisme. De karakters komen tot leven dankzij een combinatie van absurditeit, humor, melancholie en ruwheid. Het is niet gemakkelijk zijn werk in een genre onder te brengen. Veel gehoorde opmerkingen zijn Steampunk-achtig, ‘filmprops’ en de sfeer van nostalgisch speelgoed. Retrofuturisme, in het bijzonder Dieselpunk (of Petrolpunk) lijkt het beste bij het werk te passen. Volgens Wikipedia combineert Dieselpunk de esthetiek van op diesel gebaseerde technologie van de eerste helft van de 20e eeuw (1900-1950) met een futuristisch post-moderne technologische uitstraling.

Derek Scholte - beeldend kunstenaar
Waarschijnlijk is zijn werk het beste te omschrijven als “a tomorrow that never was” (quote van Lance Olsen over Raygun Gothic), of “a tomorrow that is likely to happen one day”. Het heeft ook Steampunk- en Atoompunkachtige esthetiek. Om het maar in een zin te plaatsen: Derek Scholte maakt gemengde media assemblage sculpturen geïnspireerd op avonturen in toekomstige en vervlogen tijden…

Inspiratie komt vooral van films. Derek is een grote filmfan met voorkeur voor regisseurs als Tim Burton, Terry Gilliam and Jean Pierre Jeunet. Maar ook de boeken van HG Wells and George Orwell, comics de Japanse Wabi Sabi filosofie.

Derek Scholte is opgegroeid in de roerige jaren ’80. Uit beroepentesten kwam steevast: dominee of kunstenaar. Vanwege zijn gebrek aan geloof en sterke hekel aan alle vormen van georganiseerde religie heeft hij gekozen voor het theater. Na een theateropleiding heeft Derek een aantal jaren gewerkt als acteur, docent en theatertechnicus. Na 1999 werkte hij 16 jaar lang als grafisch vormgever.

Vrij werk bestond in eerste instantie uit schilderen, daarna uit papierwerk (urban paper Art) om tenslotte zijn echte draai te vinden in zijn huidige werk.

Zijn kunstwerken zijn uitstekende ‘praatstukken’ (‘talking pieces’) en ijsbrekers voor uw huis of bedrijf. Kunst waar u niet snel op raakt uitgekeken en een uitstekende investering. In zijn korte kunstcariëre tot nu toe heeft hij exposities gehad in steden zoals London, New-York, Taipei, Gevene, Sidney en Groningen. Zijn werk wordt verzameld door mensen uit de gehele wereld, zoals Los Angeles, Singapore, Belgie, Zwitserland, Rusland, Luxemburg, Frankrijk, Australie en Nederland.

Voor een overzicht van huidige exposities, klikt u hier.

English » | My blog »